ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ στο 1821: Δειτε 6 Ντοκιμαντερ του Ελλας - Ορθοδοξια για την Επανασταση και τους Αγωνιστες της!


1) ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ - Μπήκαμε σε Κρυφό Σχολειό!!!

Ένα συγκλονιστικό και σπάνιο ντοκουμέντο - απάντηση σε όσους διαστρεβλώνουν την Ιστορία μας με "συνωστισμούς" και άλλα παρόμοια...διδάγματα, προκειμένου να μας κάνουν να την ξεχάσουμε εντελώς!

Το ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος βρέθηκαν στην Λαμπεία (Δίβρη) της ορεινής Ηλείας και τη Μονή Χρυσοπηγής, όπου διατηρείται σε άριστη κατάσταση ένα Κρυφό Σχολειό!

Περιηγηθήκαμε μέσα σ' αυτό τον στενότατο και υγρό χώρο, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουμε σε τι συνθήκες μάθαιναν γράμματα τα σκλαβωμένα ελληνόπουλα, προκειμένου να διατηρήσουν τη γλώσσα, τις παραδόσεις και τις ρίζες τους.

Η εμπειρία της επίσκεψης σε έναν τέτοιο χώρο, δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια, ούτε με εικόνες. Ίσως όμως αυτό το αποκαλυπτικό βίντεο βοηθήσει πολλούς να καταλάβουν πως το Κρυφό Σχολειό όχι μόνο δεν ήταν μύθος, αλλά αντίθετα μια πραγματικότητα ολοζώντανη!

2) ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ - Εδώ προσευχόταν στην Παναγία ο Κολοκοτρώνης!
Ένα αποκαλυπτικό οδοιπορικό στα μέρη όπου έζησε, έδρασε και προσευχόταν ο θρυλικός Γέρος του Μωριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης!

Το ΕΛΛΑΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος ταξίδεψαν μέχρι την ορεινή Αρκαδία και το Λιμποβίτσι, όπου βρίσκονται τα περίφημα "κολοκοτρωνέϊκα λημέρια", τόπος συνάθροισης και δράσης των αρματωλών που δοξάστηκαν στο πεδίο της μάχης, ελευθερώνοντας την Ελλάδα από αιώνες τουρκικής σκλαβιάς!

Μετά από μια περιήγηση στο σπίτι του Κολοκοτρώνη, κατευθυνόμαστε προς το Χρυσοβίτσι, όπου υπάρχει η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Εκεί ο Αρχιστράτηγος του Απελευθερωτικού Αγώνα, όπως αναφέρει στα Απομνημονεύματά του, προσευχόταν για να πάρουν δύναμη οι Έλληνες. Λέει χαρακτηριστικά:

«Έκατσα που εσκαπέτισαν με τα μπαϊράκια τους απεκατέβηκα κάτω. Ήταν μιά εκκλησία εις τον δρόμον, η Παναγία στο Χρυσοβίτσι, και το καθησιό μου ήτο όπου έκλαιγα την Ελλάς...Σίμωσα, έδεσα το άλογό μου σ' ένα δένδρο, μπήκα μέσα και γονάτισα. Παναγία μου είπα από τα βάθη της καρδιάς μου και τα μάτια μου δάκρυσαν. Παναγία μου βοήθησε και τούτη τη φορά τους Έλληνες να ψυχωθούν. Έκανα το Σταυρό μου, ασπάσθηκα την εικόνα της, βγήκα από το εκκλησάκι, πήδηξα στο άλογό μου και έφυγα. Σε λίγο μπροστά μου ξεπετάγονταν οχτώ αρματωμένοι, ο εξάδελφός μου ο Αντώνης Κολοκοτρώνης και επτά ανήψια του. - Κανείς δεν είναι στην Πιάνα, μου είπε ο Αντώνης. Ούτε στην Αλωνίσταινα. Είναι φευγάτοι. - Ας μη είναι κανείς αποκρίθηκα. Ο τόπος σε λίγο θα γιομίση παλληκάρια...Ο Θεός υπέγραψε την λευτεριά της Ελλάδος και δεν θα πάρη πίσω την υπογραφή του».

Η πίστη και η φιλοπατρία του Κολοκοτρώνη, όπως και των άλλων αγωνιστών του 1821, ήταν τα στοιχεία που στάθηκαν καθοριστικά για την λευτεριά του Έθνους μας: Κι επειδή τελευταία μερικοί κάνουν πως τα...ξεχνούν, τους τα υπενθυμίζουμε με αδιάψευστα ντοκουμέντα όπως αυτό το βίντεο, από τα μέρη όπου ζήταγε την βοήθεια της Υπεραγίας Θεοτόκου ο μεγάλος Κολοκοτρώνης!

3) Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο αδικοχαμένος ήρωας
Ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για την ζωή, τη δράση και τον απροσδόκητο θάνατο του μεγάλου Έλληνα Οπλαρχηγού της Επανάστασης του 1821!

Το ΕΛΛΑΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος αναζητούν πληροφορίες και περπατούν στα μέρη όπου κορυφώθηκε η επαναστατική δράση του Καραϊσκάκη με δραματικό τρόπο, την Αττική.

Η μάχη του Φαλήρου, έμελλε να παγιώσει την τουρκική κυριαρχία στην Αθήνα και τα περίχωρα μέχρι το 1833! Πώς όμως φτάσαμε εκεί; Πώς οι ελληνικές δυνάμεις συνετρίβησαν, ενώ μέχρι τότε - παρά την αριθμητική τους μειονεξία - νικούσαν σχεδόν πάντα τις αντίστοιχες τουρκικές;

Κατά πόσο βοήθησαν οι "μεγάλες δυνάμεις" τον απελευθερωτικό αγώνα, όπως μας λένε γεμάτοι σιγουριά κάποιοι...ιστορικοί;

ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ;

Ήταν σκόπιμη δολοφονία ή ένα τυχαίο γεγονός;

Με θάρρος αλλά και ιστορική συνέπεια, απαντάμε στα παραπάνω ερωτήματα και φωτίζουμε τις άγνωστες πτυχές μιας τραγικής ιστορίας, που δυστυχώς έχει λησμονηθεί - ίσως για ευνόητους λόγους - από το νεοελληνικό κράτος.

Έχουμε όμως όλοι χρέος απέναντι σε αυτό τον άνθρωπο, που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση και με τη ζωή και το θάνατό του, έγινε συνώνυμο της λεβεντιάς, του πατριωτισμού και της αγνής πίστης στα ιερά και τα όσια του λαού μας!
 

4) ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - Στα βήματα του Αθανασίου Διάκου

'Ενα οδοιπορικό Ιστορίας, μνήμης και τιμής στα χνάρια του Αετού της Ρούμελης, του Εθνομάρτυρα Αθανασίου Διάκου!

Το ΕΛΛΑΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος σας μεταφέρουν στα μέρη όπου έδρασε, δοξάστηκε και πέθανε μαρτυρικά ο μεγάλος αγωνιστής του '21: Από την Αλαμάνα και τις άνισες μάχες με τους Τούρκους, στον μαρτυρικό του θάνατο στη Λαμία με ανασκολοπισμό (σούβλισμα).

Περιγράφονται αναλυτικά οι φρικαλεότητες των  Τούρκων, που κάποιοι εγχώριοι γραικύλοι έχουν βαλθεί να μας κάνουν να ξεχάσουμε: Όχι, αγαπητοί φίλοι. Εδώ θα δείτε μονάχα την ΩΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ για έναν βάρβαρο και απολίτιστο λαό, που καμία σχέδη δεν έχει με τα συνεχή τουρκοσήριαλ που προβάλουν μανιωδώς οι ανελλήνιστοι ελληνόφωνοι ( ; ) των "ελληνικών" καναλιών!

Τιμούμε και δοξάζουμε τον Αθανάσιο Διάκο για την πίστη, την φιλοπατρία και την ανδρεία του: Αξίες που μοιάζουν να έχουν εκλείψει στη σύγχρονη εποχή, αλλά που πάντα υπάρχουν ΗΡΩΕΣ όπως ο μοναχός που έγινε πολεμιστής, για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι!


5) Στρατηγός Μακρυγιάννης - Υπέρ Ελλάδος και Ορθοδοξίας!

Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα Οπλαρχηγό και πρωτεργάτη της δημιουργίας Συντάγματος!

Το ΕΛΛΑΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος αναζητούν τα χνάρια του Μακρυγιάννη στη σύγχρονη, πολύβουη και απρόσωπη Αθήνα: Από το σπίτι του στον ίσκιο της Ακρόπολης, μέχρι τις συγκλονιστικές στιγμές που διαδραματίστηκαν στα Ανάκτορα του Όθωνα.

Μέσα από τα Απομνημονεύματα του ξακουστού Αγωνιστή, παρουσιάζονται οι ελληνορθόδοξες και άδολες προθέσεις του, που ήρθαν σε οξεία σύγκρουση με το πολιτικό κατεστημένο της εποχής: Τα όσα διηγείται ο Μακρυγιάννης για διεφθαρμένους πολιτικούς που καλοπερνούν ενώ ο λαός πεινά, θυμίζουν έντονα τη σύγχρονη εποχή.

Η πίστη και η φιλοπατρία του Στρατηγού, εκφράζονται με αντρίκειο και απόλυτο τρόπο, σε όσους επιβουλεύονται τα ιερά και τα όσιά μας: Έτσι, μετά από τόσα χρόνια ο μεγάλος Στρατηλάτης δίνει αποστομωτική απάντηση στους γραικύλους χριστιανομάχους!

Ο λιτός τρόπος ζωής του, το ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους του και η βαθιά πίστη του στον Θεό, κάνουν τον Μακρυγιάννη επίκαιρο όσο ποτέ...!


6) Οδοιπορικό στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών Αρκαδίας

Το ΕΛΛΑΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ με ιδιαίτερη υπερηφάνεια και χαρά παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ - οδοιπορικό σε ένα από τα ιστορικότερα Μοναστήρια της Πελοποννήσου και ολόκληρης της Ελλάδας: Την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών Αρκαδίας.

Ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος ταξίδεψε μέχρι τις πανέμορφες πλαγιές της νότιας Αρκαδίας, στην επαρχία Μαντινείας, όπου επισκέφθηκε το Μοναστήρι στο οποίο συνέβησαν ιστορικά γεγονότα γύρω από την Επανάσταση του 1821: Με τη βοήθεια και την παραστατική ξενάγηση της Γερόντισσας Βερονίκης και της μοναχής Αικατερίνης, ξαναζωντανεύουν οι μεγάλες στιγμές της Πρώτης Εθνοσυνέλευσης που έλαβε χώρα εδώ, με την ονομασία «Πελοποννησιακή Γερουσία» και τη συμμετοχή σε αυτήν όλων των σημαντικών Προκρίτων, Οπλαρχηγών και Αρχιερέων του Μωριά.

Εδώ, πάρθηκαν οι πρώτες αποφάσεις για τον Εθνικό Ξεσηκωμό του Γένους και συγκροτήθηκε μία πρώτη «Βουλή των Ελλήνων», που αποτέλεσε το πρώτο επίσημο όργανο εξουσίας των υπόδουλων Ρωμηών.

Ταυτόχρονα, περιηγούμαστε στο άριστα διατηρημένο Κρυφό Σχολειό του Μοναστηριού και μέσα από σκοτεινές σήραγγες, κρυφά μονοπάτια και άγνωστες καταπακτές, ξαναζούμε την περιπετειώδη διαδρομή - που κάποιοι ανελλήνιστοι ελληνόφωνοι νεοραγιάδες έχουν το θράσος να αμφισβητούν - των μικρών μαθητών εκείνης της εποχής, που με χίλιους δυο κινδύνους και στερήσεις μάθαιναν «γράμματα σπουδάγματα του Θεού τα πράμματα» από τους διδασκάλους του Γένους, τους απλούς καλόγερους.

Πρόκειται για ένα προσκύνημα σε έναν κατανυκτικό τόπο Ορθόδοξης λατρείας, αλλά και ιστορικό τόπο μνήμης, τιμής και προσφοράς στο Γένος, που αξίζει την προσοχή και την επίσκεψη όλων μας...!

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Δημοσίευση σχολίου

ΩΦΕΛΙΜΑ

ΓΕΡΟΝΤΕΣ

ΘΑΥΜΑΤΑ

 
Copyright © ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Designed by OddThemes | Distributed By Blogger Templates20